101 filme lejere, cu actori cunoscuţi. Partea I. Filme de aventură. RECENZII
Prin filme lejere mă refer la acele filme pe care, de regulă, vrei să le vezi atunci când vi acasă după o zi obositoare de muncă sau pe care vrei să le vezi printre picături, fără a le lua prea mult în serios. Nu sunt însă unele care să te facă să simţi că îţi pierzi timpul cu ele.
Sunt acele filme pe care nu le recomanzi cu entuziasm celorlalţi dar pe care nu regreţi că le-ai văzut. Pentru că sunt prea multe astfel de filme pe care le-am văzut de-a lungul timpul, lista e spartă în mai multe articole pentru a nu face un singur articol foarte, foarte lung.
Celelalte articolele care completează lista de 101 filme le puteţi accesa prin link-urile de mai jos:
- 1001 filme lejere, cu actori cunoscuţi. Partea II. Filme de comedie. RECENZII
- 1001 filme lejere, cu actori cunoscuţi. Partea III. Filme de dragoste. RECENZII
- 1001 filme lejere, cu actori cunoscuţi. Partea IV. Filme biografice. RECENZII
- 1001 filme lejere, cu actori cunoscuţi. Partea V. Filme motivationale. RECENZII
- 1001 filme lejere, cu actori cunoscuţi. Partea VI. Filme de acţiune. RECENZII
- 1001 filme lejere, cu actori cunoscuţi. Partea VII. Filme cu drame. RECENZII
- 1001 filme lejere, cu actori cunoscuţi. Partea VIII. Filme cu crimă. RECENZII
În acest articol voi încerca sa trec în revistă recenziile filmelor de aventură.
1.The Huntsman: Winter`s War (2016)
The Huntsman: Winter`s War este o reinterpretare a unei dintre cele mai cunoscute povești ale copilăriei – Albă ca Zăpada și cei șapte pitici. Sunt prea puține elemente preluate din povestea, aşa cum o ştim noi astfel încât putem spune că avem în faţă o poveste nouă.
În peisaj apar şi piticii însă doar doi și nu știm exact dacă au vreo legătură cu Albă ca Zăpada. În regulă, în total sunt patru pitici însă doar doi sunt bărbați. Albă ca Zăpada este prezentă doar cu numele, în sensul că îi este pronunțat de câteva ori însă doar atât.
Cum Albă ca Zăpada şi prinţul lipsesc din peisaj, povestea de dragoste trebuia preluată de cineva. Din acest punct de vedere, prinţul e înlocuit de Eric, iar fata de care se îndrăgosteşte este Sara.
Vom vorbi de poveste și personaje în sinopsis. Acum ne vom concentra pe celelalte aspecte.
Scenariul este unul bun. Nu este unul foarte elaborat însă se ridică la așteptările acestui gen de film. După cum puteți vedea pe site-urile de profil, nu a fost primit prea bine de spectatori. Eu zic să nu vă lăsați păcăliți de nota primită pe IMDb. Consider că 6.1 nu este o notă care să reflecte realitatea.
Probabil că scenele de acțiune nu au fost suficient de conturate deși nu mi s-au părut ”fake”. Cu siguranță, încercând să fiu cât mai obiectiv, cred că filmul nu merită o notă mai mare de 8, dar nici una sub 7.
Nu voi încerca să dau o notă ci doar vreau să subliniez că e subestimat.
La capitolul interpretare pot să zic că filmul stă bine și nici nu avea cum să stea altfel, având în vedere ce nume joacă în el.
Sinopsis The Huntsman: Winter`s War
Freya este sora Ravennei (regina malefică). Ambele au puteri magice însă prima nu vrea să și le folosească. După ce îi este ucisă fetița chiar de iubitul ei devine rege ca gheața și își propune să îndepărteze sentimentul de iubire din toți oamenii.
Se retrage în propriul castel unde aduce cu forța copii mici, cărora le ucide părinții în fața lor, pentru a deveni reci. Ulterior îi antrenează pentru a intra în armata ei formată din vânători.
Iubirea este interzisă, iar cei care o încalcă sunt aspru pedepsiți. Eric și Sara sunt doi dintre vânătorii care încalcă această regulă și își propun să fugă din regatul reginei dar aceasta află. Continuarea o aflați în film.
An: 2016 IMDb: 6,1 Regia: Cedric Nicolas-Troyan Cu: Jessica Chastain, Chris Hemsworth, Emily Blunt, Charlize Theron Gen: fantastic, aventură, acțiune Durată: 114 minute Ecran: 3D
2. Jurassic World (2015)
Jurassic World este unul dintre filmele cu cele mai mari bugete de producţie din 2015 şi asta se vede prin calitatea imaginilor, prin numărul imens de figuranţi cât şi prin efectele speciale.
Bugetul de aproximativ 150 de milioane de dolari, dacă suma e adevarată, a fost uşor de multiplicat în doar câteva săptămâni şi doar în Statele Unite ale Americii.
La momentul lansării a atras adolescenţii şi copiii prin efectele speciale impresionante. Dinozaurii şi celelalte specii preistorice par reale.
Jurassic World impresionează şi prin tehnologie, holograme sau prin peisajele superbe surprinse pe platourile de filmare din Hawai, California sau Lousiana. Nu ştim însă cât e meritul naturii şi cât e cel al efectelor speciale.
Jocul actoricesc este unul bun în sensul că actorii nu îşi trădează meseria însă nici nu devin “memorabili”.
Rolurile principale sunt jucate de Chris Pratt şi Bryce Dallas Howard. Mi-a atras însă atenţia Irrfan Khan, actorul Indian ce îl joacă pe Simon Masrani, directorul parcului de distracţii. Acesta apare doar în prima jumătate a filmului, punctându-se astfel şi la capitolul marketing – piaţa din India a fost bifată. E interesantă declaraţia acestuia că nu a avut bani să îşi cumpere bilet la primul film Jurassic Park din 1993.
Coloana sonoră este foarte bună, potenţând teama şi misterul, însă muzica se rezumă la cea clasică de film, fără versuri şi fără a sesiza că există, chiar dacă o auzi pe toată durata filmului.
Scenariul este bun însă e făcut pentru publicul preocupat mai mult de formă decât de substanţă. Ca atare, puteţi fi unii dintre aceia cărora vizionarea le va rămâne mult timp în cap, ca fiind una pozitivă, sau puteţi fi unii dintre cei dezamăgiţi pentru încă două ore irosite.
Filmul este regizat de Collin Trevorrow, fără prea multă experienţă însă a dovedit că uneori aceasta nu este necesară.
Sinopsis Jurrasic World
Ambiţia lui Claire, directorul parcului de distracţii, de a creşte vânzările prin noi atracţii turistice, este speculată de o echipă de cercetători ce ascund un plan secret. Aceştia creează un dinozaur ce reuşeşte să scape din captivitate şi să pună în pericol nu doar ecosistemul ci şi miile de turişti, printre care se află şi nepoţii lui Claire.
Claire face tot posibilul pentru a pune capăt dezastrului, cerându-i ajutorul lui Owen, un dresor de dinozari, pe care îl detestă dar de care (ce credeţi!?) ajunge să se îndrăgostească de el. Oare sentimentul e reciproc!?
An: 2015 IMDb: 7,3 Regie: Collin Trevorrow Cu: Chris Pratt şi Bryce Dallas Howard Gen: acţiune, aventuri, SF, thriller Ecran: 3D Durată: 130 de minute.
3. Cenuşăreasa (2015)
Cenuşăreasa continuă linia începută de câţiva ani de Disney de a „reînvia” poveştile copilăriei şi de a le da un nou suflu. Aşa a apărut Alice în Ţara Minunilor, Maleficent sau Frumoasa şi Bestia.
E un film plăcut care, însă, nu are are acel ceva, să îi spunem sarea şi piperul, pe care putea să îl aducă Helena Bonham Carter dacă juca rolul mamei vitrege, în locul lui Blanchett.
Probabil vi-o amintiţi din Mizerabilii, unde a jucat rolul doamnei Thenardier. Aici a interpretat foarte puţin rolul zânei bune, care, ciudat zic eu, i se potrivea mai mult lui Cate Blanchett.
Aceasta nu a jucat rău nici în rolul mamei vitrege însă părea mai mult o femeie neutră cu Cenuşăreasa, decât una agresivă.
Mai contează probabil şi vârsta celor care îl urmăresc. Nu vorbim de un film care trebuie respins din start.
Filmul nu se abate foarte mult de la povestea originală, însă rolul surorilor vitrege este redus, aproape că nu contează, interacţionând foarte puţin cu Cenuşăreasa.
Sincer, îmi e foarte greu să mai spun ceva care să vă facă să vedeţi sau să ocoliţi filmul. E destul de liniar şi puţin „lacrimogen”.
Deşi e catalogat a fi dramă, Cenuşăreasa nu pare a fi acel gen de film. Avem povestea dramatică în care o mamă îşi trimite fata să doarmă în pod cu faţa în tăciuni pentru a se încălzi, dar nu avem emoţia necesară ce ar trebui să o însoţească.
Aşadar, nu e nevoie de batistă pentru a vedea filmul, doar dacă nu cumva sunteţi răcit(ă).
Nu prea mi se pare a fi nici de aventuri. Este în schimb un film fantastic şi romantic, de văzut în familie.
Sinopsis Cenuşăreasa
După moartea tatălui ei, Ella rămâne în grija mamei sale vitrege care o transformă în slujitoare. Pe când încerca să îşi aline supărarea, fugind în pădure, îl întâlneşte pe prinţ care i se recomandă ca fiind Kit, un ucenic de la palat.
Aceasta simte ceva pentru el şi face tot posibilul să ajungă la balul în care prinţul urma să îşi aleagă prinţesa, fără a şti ce urma să o aştepte.
An: 2015 Nota IMDb: 7,7 Regia: Keneth Branagh Cu: Cate Blanchett, Helena Bonham Carter, Richard Madden, Lily James Gen: aventuri, dramă, fantastic, familie, romantic Durată: 105 minute Tip ecran: normal
4. Wonder Woman (2017)
Wonder Woman este un film interesant în care mitologia se îmbină perfect cu istoria modernă. Acțiunea are loc pe finalul celui de-Al Doilea Război Mondial însă personajul negativ nu este Hitler, care nu apare și nu e menționat deloc, ci Ares, zeul Războiului.
Filmul începe în forță, continuă să crească însă ultima jumătate de oră scade oarecum în intensitate deși acum are loc deznodământul. Nu îmi pot explica de ce dar parcă prima parte este mai interesantă, mai puțin previzibilă decât finalul.
Cu alte cuvinte imprevizibilul bate de data aceasta efectele speciale, care se regăsesc pe toată durata filmului însă pe final sunt mai dese și poate mai puțin reușite, mai pe gustul publicului larg, dar parcă mai puțin credibile.
Wonder Woman este un personaj iconic, bazat pe benzile desenate DC Comics, dar povestea este puțin diferită de cum o știm, iar acest lucru reprezintă un plus.
Distribuția este un foarte bună, cu Gal Godot și Chris Pine în rolurile principale.
Scenariul este foarte bun pentru un film cu eroi, imaginea și coloana sonoră la fel, cel puțin în prima parte. Deși vorbim de un personaj feminin cu puteri supranaturale, crescut printre amazoane și pus pe ecran de o regizoare, Patty Jenkins, nu am sesizat nici o notă de feminism.
Nu avem nici o poveste de dragoste așa cum ne-am fi putut aștepta de la un film în care avem ca personaje principale o eroina și un bărbat care încearcă să o protejeze. Povestea dă semne că începe să se infiripe însă până la urmă nu se întâmplă aproape nimic în acest sens.
Sinopsis Wonder Woman
Diane este o tânără crescută printre amazoane, care își dorește să învețe să lupte dar nu este lăsată de mama sa care vrea să o protejeze. În cele din urmă învață să lupte și este educată să nu aibă încredere în nici un bărbat.
Nu cunoaște nici un bărbat până când un tânăr se prăbușește în apă și aceasta îl salvează, luând mai apoi contact cu lumea exterioară și cu războiul care a cuprins întreaga planetă, de care ea a fost izolată.
Convinsă fiind că Ares este cel care a provocat razboiul mondial, Diana pleacă cu tânărul salvat pentru a îl găsi pe Ares și pentru a îl înfrunta.
An: 2017 IMDb: 7.7 Regie: Patty Jenkins Cu: Gal Godot, Chris Pine Gen: acțiune, fantastic, aventuri Durată: 141 minute Ecran: 3D, IMAX, 4DX
5. Batman v Superman Dawn of Justice (2016)
În Batman versus Superman ne-am fi aşteptat să vedem o luptă crâncenă între doi supereroi care ne-au fascinat pe când eram mici şi pe care Hollywood-ul i-a trezit la viaţă.
Notele mici primite pe site-urile de profil nu sunt tocmai realiste însă ele reflectă perfect faptul că fanii acestui gen de filme nu au primit ceea ce s-au aşteptat.
Batman v Superman: Dawn of Justice nu e un film atât de slab aşa cum suntem induşi să credem când citim diferite bloguri ori site-uri. Personal cred că e un film puţin deasupra mediocrităţii pe care o întâlnim în cinematografe.
Între supereroii noștri există mai mult un ”război rece” în care unul dintre ei își pierde viața, cel puțin în finalul acestui film. Aceștia sunt întorși unul spre altul de o persoană malefică ce își dorește să îi elimine pe ambii pentru a fi singurul care stăpânește planeta și e dispus să facă orice pentru asta.
Filmul e puțin prea lung. Are aproximativ trei ore însă nu asta e o problemă. În prima oră apar tot felul de secvențe care nu se leagă neapărat însă care ”ne ajută” să anticipăm următoarele momente.
Deși nu se încheagă nimic în prima parte a filmului, reușim să anticipăm totul fără a fi siguri. La un moment dat această nesiguranță dispare și există puține momente care ne surprind.
Acesta ar fi singurul reproș pe care îl pot aduce filmului. În rest totul e ok, de la regie și actori până costumație și scenografie. Regia îi aparține lui Zack Snyder, care a mai regizat Dawn of the Dead, 300, Man of Steal și care va mai regiza Justice League, ambele părți.
Sinopsis Batman v Superman: Dawn of Justice
Între Batman și Superman se naște o competiție indusă de o persoană malefică ce dorește să îi elimine pe rând, întorcându-i pe unul împotriva celuilalt și pe oameni împotriva lor.
Până ce doi își dau seama ce li se întâmplă, lumea are de suferit pentru că realizează că sunt neputincioși, având de ales între a fugi și a privi cum viitorul lor este pus în pericol.
An: 2016 IMDb: 6,8 Regie: Zack Snyder Cu: Ben Affleck, Henry Cavill, Jesse Eisenberg, Amy Adams, Gal Godot, Laurence Fishburne Gen: acțiune, fantastic, aventuri, SF Ecran: 3D, Imax 3D
6. Doctor Strange (2016)
Doctor Strange este un film oarecum paradoxal deoarece îi atrage în faţa ecranului inclusiv pe cei care care nu sunt pasionați de subiecte precum magia sau chestiile legate de astronomie. Chiar dacă nu are sens sau nu înțelegem mare lucru ne uităm la film fără să ne plictisim pentru că este unul viu.
Nu este nicidecum un film strălucit și nici pe departe cel mai bun film Marvel din ultimii ani însă nu putem spune că este un film slab.
Are efecte speciale, are actori foarte buni și are o poveste sau o chestie care seamănă a o poveste legată bine. Probabil că aprecierea acestui film se modifică odată cu vârsta.
Filmul are o nominalizare la Oscar pentru efecte speciale și încă trei nominalizări la premiile BAFTA. Nu a câștigat nici unul dintre aceste premii însă nu sunt multe filme Marvel care se pot lăuda până și cu această performanță, ceea ce mă face să cred că cei care acordă premiile cinematografice se uită mai întâi la actori și regizori și mai apoi le film în ansamblul lui. Probabil că dacă în locul lui Cumberbatch ar fi jucat Robert Downey Jr. nu se mai punea problema unei nominalizări, deși acesta este un actor la fel de bun.
Să vorbim totuși de Doctor Strange chiar dacă nu prea sunt multe de spus.
Filmul este undeva sus dar nu prea sus la aproape toate capitolele. Interpretarea actorilor este impecabilă. Probabil doar lui Mads Mikkelsen nu prea i s-a potrivit rolul sau nu sunt obișnuit cu el în astfel de filme și am rămas cu actorul din The Hunt.
Să încercăm să rezumăm. Printre filmele Marvel, Doctor Strange este un film de mijloc spre zona superioară. Mă repet însă, probabil că aprecierea noastră față de film se modifică odată cu vârsta. Într-un fel îl vezi la 17 ani și în alt fel îl vezi la 40 de ani.
Sinopsis Doctor Strange
Stephen Strange este un neurochirurg celebru care are o clasă peste toți doctorii din jurul său, având șanse de reușită chiar și în cazuri care par imposibile.
Acest lucru îl face oarecum arogant, fără să își dea seama, iar la un moment dat suferă un accident de mașină de pe urma căruia nu își mai poate mișca mâinile cum ar trebui și nu mai poate opera.
Acest lucru îl macină și pentru a reveni neurochirurgul care era odată recurge la un lucru la care nu ar fi recurs niciodată și pe care până atunci îl considera o jignire adusa profesiei sale. Se retrage pe culmile celor mai înalți munți din lume pentru a se vindeca prin dezvoltare spirituală.
Ajunge astfel să descopere secrete uimitoare care îl întorc de la scopul său inițial. Așa își dă seama că în loc să salveze vieți în spitale are posibilitatea și oarecum obligația de a salva planeta.
An: 2016 IMDb: 7,7 Regie: Scott Derrickson Cu: Benedict Cumberbatch, Rachel McAdams, Mads Mikkelsen, Chiwetel Ejiofor Gen: aventuri, acțiune, fantezie Durată: 115 minute Ecran: 3D