FILME FANTASTICE

Filme fantastice. RECENZII

Ce sunt filmele fantastice

Filmul fantastic abordează diferite teme, având toate în comun punerea în pericol a naturii umane. Fantasticul acoperă cinci mari teritorii. În primele trei, Omul este în pericol deoarece se confruntă cu amenințări metafizice, mentale sau fizice în fața cărora este nevoit să își păstreze integritatea (fizică, morală și mentală). Distingem astfel omul nervozat care comunică cu lumea de dincolo și omul confruntat cu propria sa conștiință, dorința de putere ieșită din comun. Cele mai cunoscute filme fantastice sunt Frankenstein, Dr Jekyll si Hyde. A treia categorie este cea a omului confruntat cu monștri care nu sunt creați de el, vampiri sau fantome. Al patrulea teritoriu aparține super eroilor. Al cincilea teritoriu al fantasticului este mai optimist, cel al extraordinarului.

Filmele fantastice din ziua de azi sunt pline de monștri și uită, cel mai adesea, că a luat naștere din angoasele spiritelor deranjate din cauza unei nevroze. Unul dintre filmele celebre din genul fantastic este Alien, aparținând lui Ridley Scottt, lansat în anul 1979. Înainte de asta, alte două filme din genul fantastic au cunoscut o traiectorie economică și mediatică excepțională: Jaws (1975, Steven Spielberg) și Star Wars (1977, George Lucas). Alien este cel de-al treilea blockbuster din cinematografie, genul fantastic care reușește să cucerească publicul.

Cel mai adesea, filmele fantastice prezintă un erou cu origini umile, un personaj care reușește să facă o distincție clară între bine și rău și care duce mai multe lupte epice cu personajele negative. Povestea și acțiunea filmelor fantastice se desfășoară mereu într-o lume magică. Contextul văzut într-un film este cât se poate de real, personajele principale găsesc mereu o cale de ieșire favorabilă. Imaginația depășește orice limită.

Guillermo del Toro spre exemplu începea filmul Labirintul lui Pan cu plasarea acțiunii într-un context istoric real (Spania fascistă), în care o fetiță pe nume Ofelia, descoperă o „ieșire” din acea lume post-război civil, într-un labirint, unde îl întâlnește pe Pan. La fel făcea și Tarsem Singh în filmul The Fall/Legende pentru viaţă.

Imersiunea în fantastic se face progresiv, pe măsură ce, într-un spital din secolul XIX, un tânăr grav accidentat îi spune povești fetiței (Catinca Untaru) pentru fiole cu morfină.

Decoruri fantastice, creaturi monstruose, înspăimântătoare, lumi pline de culoare și elemente cu totul și cu totul neașteptate, scene care surprind la orice pas…toate acestea se regăsesc în cele mai cunoscute filme fantastice, filme care au fascinat încă de când au fost lansate și vor continua să fascineze.

0 Shares