Bah eshti nebun?
Serialele de televiziune reprezintă ficțiuni decupate în episoade moștenite din manualele de istorie sau din filmele istorice. De la apariția televiziunii în Statele Unite ale Americii în a doua jumătate a anului 1940, apoi în Europa în anii 1950-1960, aceste forme de narațiune, lungi și decupate, s-au impus în grila de programe pentru a ritma ziua și săptămâna telespectatorilor.
Numeroase sunt serialele care descriu războiul și consecințele acestuia. Chiar dacă serialele bazate pe război și pe armată nu sunt la fel de populare ca filmele de război – probabil din cauză că vizionarea de prea mult război poate deveni obositoare după un anumit timp – nu puțini sunt cei care le urmăresc. Războiul ocupă un loc important în cadrul acestui gen de seriale după cum spune și zicala Istoria este a învingătorilor. Serialul de război ar putea fi interpretat drept un mijloc, o modalitate, o tentativă de a-ți însuși Istoria, de a-i da sens.
Fie că este vorba despre un război împotriva unui Stat sau despre un război civil, problema conflictului armat a fos mereu în centrul filmelor și serialelor de război și are drept rezultat definirea identității unei națiuni. Serialul de război apare drept un obiect important de expresie, de negociere, de fixare a memoriei chiar. De-a lungul vremii, narațiunea a devenit din ce în ce mai complexă, punctele de vedere au fost multiplicate, permițând serialelor de război care au fost produse în secolul XXI să propună un discurs mai elaborat despre trecut sau chiar să prezinte într-un mod explicit un anumit fapt istoric.
Unul din cele mai bune filme seriale de război este considerat Blackadder goes Forth, acesta este un sitcom american din anii `80 care prezintă sub o lumină ceva mai relaxată evenimentele din cadrul Primului Război Mondial.
Numeroase sunt serialele de război care conțin mesaje anti război care recunosc brutalitățile și groaza cu care bărbați implicați, militarii, soldații cu alte cvuinte au fost forțați să se confrunte. Unele seriale de război au ca scop principal acela de a spune lumii cum a jefuit și a devastat viața multor oameni inutilitatea unui număr mare de sacrificii. Aceasta este descoperită în serialele de război cu adevărat grozave. Serialele de război, în timp ce încearcă să ne arate adevărata natură a războiului încearcă, în egală măsură să exploreze viețile bărbaților soldați care ar face orice să își apere patria.
Serialele de război au menirea de a trage un semnal de alarmă cu privire la deznodamântul sumbru care așteaptă omenirea ținând cont de conflictele interminabile dintre unele popoare.