FILME THRILLER

Filmele thriller sunt ideale pentru amatorii de senzații tari la cinema. Acestea țin spectatorii cu sufletul la gură, cu scene de suspans sau scene de acțiune, până la deznodământul final care este cel mai adesea plin de surprize. Sumbre și misterioase, de la David Fincher la Alfred Hitchcock, trecând pe la Christopher Nolan sau Denis Vileneuve, numeroși sunt cineaștii care au realizat thrillere sumbre, excelente. Gen hybrid, filmele thriller pot fi presărate cu dramă, să flirteze cu genul politist sau cu genul horror dar și să abordeze tematici politice sau psihologice. Singura regulă de respectat: suspansul din aceste filme să îi țină lipiți de scaun pe spectatori, să fie bine construite cu alte cuvinte. 

Unul din primele filme thriller a fost I Prefer The Elevator (1992) cu o scenă în care personajul principal este atârnat pe partea unui zgârie-nori. Fritz Lang și Afred Hitchcock au contribuit la modelarea genului thriller cu filme precum Il Pensionante (1927) si M – Il mostro di Düsseldorf ( 1931 ). 

Există numeroase filme celebre din genul thriller precum The Silence of The Lambs, The Bourne Series, Shutter Island sau Saw Series. Printre personajele care apar într-un film thriller sunt:

  • Detectivii – care tind să fie eroii
  • Agenți, polițiști și șerifi
  • Personajele negative
  • Asasini

Protagonistul unui film thriller are de obicei un trecut sumbru, o misiune de îndeplinit, un motiv pentru care se comportă așa cu alte cuvinte. Filmele thriller necesită o recuzită generoasă. Aceasta din urmă depinde de povestea filmului. Spre exemplu, dacă în film există o abordare futuristă, recuzita include de obicei obiecte high-tech, computere și gadgeturi. Dacă povestea include mai multă acțiune atunci recuzita va avea arme și mașini.

Într-un film thriller locația poate varia drastic. De la o insulă pustie la străzile aglomerate dintr-un oraș cunoscut.

La începutul anilor 90, filmele thriller beneficiau de unele elemente recurente de obsesie, aveau în prim plan protagoniști care erau nevoiți să găsească o modalitate de a scăpa din ghearele unor ticăloși. Scopul filmului thriller este acela de a menține ridicată atenția spectatorului, prin intermediul tensiunii. Personajul principal se află împotriva unui obstacol sau împotriva unui mister. Indiferent de situație, genul thriller evidențiază pericolul pe care protagonistul îl are de înfruntat. O tensiune care se acumulează pe tot parcursul filmului și duce la un punct culminant stresant. Urmăririle cu confruntări fizice sunt obișnuite chiar dacă fiecare sub-gen are caracteristicile sale și metodele sale pentru a menține tensiunea ridicată.

0 Shares