Filme biografice. RECENZII

Ce sunt filmele biografice

Filmul biografic, cunoscut în domeniul cinematografiei și sub numele de biopic, o contracție a cuvintelor din engleză, biographical motion true picture este o opera cinematografică de ficțiune, centrată pe descrierea biografică a unui personaj principal care a existat în realitate. Evenimentele și mediul epocii unui film biografic sunt subordonate firului său narativ.

Acest gen a devenit popular mai ales începând cu anii 1980 grație progresului tehnicilor legate de imagine care a făcut posibilă redarea sau reconstituirea unor peisaje și zone de epocă urbane credibile pentru spectator, chiar fuziunea unor imagini de arhivă cu unele imagini turnate pentru film, ca și în filmul Aviator a lui Scorsese, unde au fost amestecate, după ce au fost colorate și tratate, planuri cu reportaje în alb și negru.

Filmele biografice relatează existența unui personaj din trecut, cel mai adesea, o figură istorică importantă. Titlul filmului este cel mai adesea, numele personajului principal. Materialul oferit este adesea un pretext pentru alegerea unei intrigi centrate pe momentele cele mai decisive ale vieții sale, cele care l-au făcut să intre în istorie în majoritatea cazurilor, ceea ce permite dezvoltarea punctului culminant și a caracteristicilor filmelor de succes: dezvoltarea dimensiunii umane a protagonistului proiectată asupra evenimentelor, pe care un rezumat biografic le eclipsează, chiar introducerea unei teze despre soarta personajului bazată pe o enigmă pe care noi elemente de arhivă ar avea licență să o dezvăluie. În alte cazuri însă, titlul filmului nu este numele protagonistului său, chiar dacă filmul este clar un biopic.

În orice caz, filmul biografic este un film foarte apreciat de public și corespunde unor valori educative, istorice și culturale. Se arată astfel cu ajutorul unei camere viața unui personaj real. Aceasta poate să fie romanțată sau caricaturizată, dar doar până la un anumit punct.

Filmele biografice prezintă unele destine incredibile pentru filme excepționale. Sunt cele care pleacă de la povești adevărate, ale unor oameni adevărați, importanți, mari artiști sau persoane cu un destin extraordinar, pentru a le sublima în lungmetraj. Un film biografic poate intriga, fascina și permite descoperirea unor povești necunoscute. De la Johnny Cash la Abraham Lincoln, trecând pe la Freddie Mercury, Edith Piaf sau Harvey Milk, cu toții au avut un film care a prezentat parcursul vieții lor.

Am putea spune deci că filmele biografice acoperă un spectru destul de larg în ceea ce privește cinematografia mondială, de la capodopere precum Alexandru, până la prezentarea unor personaje mai modeste. 

0 Shares