SERIALE BIOGRAFICE

Biografiile unor persoane celebre sunt mereu populare, mai ales dacă aceste persoane au vieți tumultoase sau dramatice și faptele lor au ținut prima pagină a tabloidelor.

Există numeroase seriale biografice bazate pe evenimente reale, pe biografii personale sau veritabile povești de familie pentru a constitui o intrigă fascinantă. O biografie reprezintă adaptarea unei vieți la cinema.

Între anii 2000-2009 numai puțin de 412 filme și seriale biografice au fost produse. În următorii ani numărul s-a dublat, au apărut numai puțin de 1090, în perioada 2010-2019.

Oamenilor le plac poveștile adevărate, poveștile unor oameni adevărați, însă nu își doresc să vadă documentare dacă este să ne luăm după declarațiile producătorilor de seriale biografice. Nici să citească o biografie nu își doresc mulți.

Din punct de vedere comercial este mult mai ușor să vinzi un personaj cunoscut. La fel ca remake-urile, reboot-urile unor filme de succes (saga), biografiile inspirate dintr-o poveste adevărată reprezintă un argument comercial menit să atragă și să ațâțe publicul. Atunci când este vorba despre personalități puternice (artiști cunoscuți sau politicieni), atracția este și mai mare. Le permite producătorilor/realizatorilor să își evite asumarea obligatorie a riscului unui scenariu original.

Uneori, realizatorii de seriale biografice se joacă cu inexactități istorice. Un serial biographic caută să prezinte un individ fără să îl idealizeze însă, nici să îl diabolizeze.

Serialele biografice sunt imaginea societății în care trăim. Într-o anumită epocă, biografiile arătau geniul unui personaj și ne arăta de ce era iubit de fani. În ziua de azi, moda biografiilor a rămas, au apărut și serialele între timp, nu există doar filme ca pe vremuri. Serialele biografice încearcă să ne explice în ce moment viața unui personaj public sau unui artist s-a schimbat radical și acesta din urmă a devenit un geniu sau un artist. Insistă și asupra defectelor personajului pentru a convinge telespectatorul că este la fel ca noi.

Interpretarea actorului

Serialele biografice se concentrează asupra unei părți din viața personajului sau asupra unei anumite trăsături de caracter. Și, de cele mai multe ori această rețetă funcționează de minune. Una din cheile succesului unui serial biografic constă în interpretarea actorului. Dacă interpretarea actorului este reușită și publicul îl place pe personajul căruia îi dă viață, actorul sau actrița poate spera la o recompensă sau la succesul dorit.

La urma urmei, un serial biografic înfățișează căutări ale fericirii sau ale sensului vieții și ne pot schimba imaginea despre protagoniști, pe care o aveam înainte de a urmări serialul.

0 Shares