101 filme lejere, cu actori cunoscuţi. Partea 2. Filme de comedie. RECENZII
Spuneam în prima parte a acestei serii că prin filme lejere înţelegem acele producţii pe care, de regulă, vrei să le vezi atunci când vi acasă după o zi obositoare de muncă sau pe care vrei să le vezi printre picături, fără a le lua prea mult în serios.
Celelalte articolele care completează lista de 101 filme le puteţi accesa prin link-urile de mai jos:
- 101 filme lejere, cu actori cunoscuţi. Partea I. Filme de aventură. RECENZII
- 1001 filme lejere, cu actori cunoscuţi. Partea III. Filme de dragoste. RECENZII
- 1001 filme lejere, cu actori cunoscuţi. Partea IV. Filme biografice. RECENZII
- 1001 filme lejere, cu actori cunoscuţi. Partea V. Filme motivationale. RECENZII
- 1001 filme lejere, cu actori cunoscuţi. Partea VI. Filme de acţiune. RECENZII
- 1001 filme lejere, cu actori cunoscuţi. Partea VII. Filme cu drame. RECENZII
- 1001 filme lejere, cu actori cunoscuţi. Partea VIII. Filme cu crimă. RECENZII
Am început seria cu filmele de aventură şi o vom continua cu filme de comedie. Iată mai jos câteva titluri
Hysteria (2011)
Hysteria este o comedie romantică, bazată pe o povestea reală, ușor cosmetizată, care a dus la apariția vibratorului.
Filmul se plasează în zona rezonabilă a umorului, cea care nu stârnește hohote de râs dar ne oferă porții sănătoase de umor.
Vorbim mai degrabă de umor creat de situațiile care apar și mai puțin de replici.
Umorul se concentrează în prima parte a filmului pentru ca în a doua parte să se contureze o poveste de dragoste. Cele două părți nu se separă brusc ci se întrepătrund.
Înainte să apară vibratorul, isteria era considerată o boală destul de serioasă, existând doctori ”specializați” în a trata femeile de această ”boală” prin atingeri specifice, cu mâna. Fără a ne feri de cuvinte, aceștia nu făceau decât să le satisfacă sexual pe paciente. Cu alte cuvinte, ”tratamentul” nu era altceva decât o ”masturbare realizată de un specialist”.
Acțiunea are loc undeva pe la sfârșitul secolul XIX, în Anglia victoriană. Ca atare, costumația are un rol important în film, iar costumele sunt atent create. Din acest punct de vedere putem spune că Hysteria este un film de epocă.
Sinospis Hysteria
Joseph este un medic tânăr care devine asistentul unui doctor celebru, specializat în problemele femeilor. Acesta încearcă să inoveze medicina și nu se simte confortabil cu mijloacele rudimentare folosite de mentorul său.
Ajunge să se îndrăgostească de fiica cea mare a mentorului sau, iar intre aceştia se naşte o frumoasă poveste de dragoste, alimentată de numeroase provocări.
An: 2011 Regie: Tanya Wexler Cu: Hugh Dancy, Maggie Gyllenhaal, Felicity Jones, Jonathan Pryce Gen: comedie, romantic
Are You Here (2013)
Owen Wilson este un actor paradoxal. Filmele lui sunt urmărite dar aproape de fiecare dată primesc un rating prost pe site-urile de specialitate. Cam la fel se întâmplă și cu Are You Here, despre care cred că este un film mult mai bun decât nota 5.3, primită pe IMDb.
Personajul cheie pe care trebuie să îl urmărim este de data aceasta cel jucat de Zach Galifianakis.
Categoric, filmul nu este o capodoperă însă este un film de comedie peste medie, iar umorul vine din mai multe direcții – din replici, situații și acțiuni.
Omul cheie din spatele acestui film este Matthew Weiner, cel care a scris scenariul pentru serialul Mad Men. Acesta scrie scenariul și pentru Are You Here, film pe care îl regizează și îl produce.
Personal împart filmul în două părți.
Prima parte este banală, nu prea plictisitoare dar nici cu prea multe plusuri.
În partea a doua umorul ridică stacheta și încep să apară replicile interesante. Ca atare dacă nu vă plac primele minute așteptați măcar o jumătate de oră, dacă nu mai mult.
Nu știu dacă e un film pentru cinema însă este unul acceptabil pentru micul ecran.
Sinopsis Are You Here
Steve este un prezentator de rubrică meteo la un post de televiziune obscur. Are un prieten rupt de realitate cu care fumează marihuana ocazional. Acestuia îi moare tatăl și se duc amândoi la parastas.
Ben, prietenul lui Steve, afla ca tatăl său i-a lasat o avere foarte mare. Umorul apare când mama vitregă a acestuia dar și prietenul lui urmăresc să îi ia o mică parte din avere.
An: 2013 Regie: Matthew Weiner Cu: Owen Wilson, Zach Galifianakis, Amy Poehler Gen: comedie Durată: 114 minute
Baywatch (2017)
Celebrul serial Baywatch a fost readus la viaţă în 2017 printr-un film cu acelaşi nume, în care Dwayne Johnson a reușit să strângă în jurul lui câțiva actori buni, care au interpretat vechile personaje din serial.
Pamela Anderson și David Hasselhoff și-au făcut apariția strict pentru câteva secunde, fiecare. Practic au apărut doar pentru a se face legătura cu serialul.
Mitch este jucat de Dwayne, Matt de Zac Efron, Summer de Alexandra Daddario, iar CJ Parker este interpretată de Kelly Rohrback.
Noul Baywatch combină fericit comedia cu acțiunea, iar pentru acest lucru trebuie să le acordăm un merit regizorului Seth Gordon (Horrible Bosses) și scenariștilor, foarte mulți la număr, având în vedere că sunt peste zece.
Există câteva momente care ar fi putut lipsi, fără a li se simți lipsa. Pur și simplu se exagerează sau legile fizicii sunt ignorate. Se poate trece însă ușor peste ele pentru că momentele bune sunt mult mai multe.
Baywatch e acel gen de film care nu îi face pe plătitorii de bilet să regrete că au venit la cinema. Cu toate acestea nu e un film care să îţi rămână întipărit în memorie. Nu poate fi numit o referinţă.
Sinopsis Baywatch
Mitch Buckannon este un salvamar cu experiență și dedicat meseriei pe care o practică. Tradiția spune că periodic trebuie să recruteze în echipa lui noi salvamari, la începutul sezonului estival.
La un moment dat îi este impus un salvamar, olimpic la înot și extrem de rebel. Disciplina nu este punctul forte al lui Matt, care este nevoit să între în echipa lui Mitch pentru a scăpa de închisoare.
În ciuda neînțelegerilor celor doi se formează o echipă ce încearcă să înlăture o amenințare pentru populația din zona plajei în care își desfășoară activitatea, deși acest lucru nu intră în atribuțiile lor.
An: 2017 Regie: Seth Gordon Cu: Dwayne Johnson, Zac Efron, Alexandra Daddario, Priyanka Chopra, Kelly Rohrback Gen: acțiune, comedie
Nine Lives (2016)
Nine Lives a apărut pe marile ecrane din România în august 2016. Este un film care nu a convins foarte multă lume dar care nu e nicidecum un film foarte slab, iar notele primite, în opina noastră, sunt nedrepte.
Filmul e regizat de Barry Sonnefeld, cel care a mai regizat Familia Addams, Man in Black I, II și III, Wild Wild West și Get Shorty. Scenariștii nu sunt foarte cunoscuți însă acest lucru nu contează foarte mult, iar contribuția lor este una pozitivă.
Ne putem pune un semn de întrebare dacă Nine Lives este un film pentru marele ecran. Unii ar spune că da, noi spunem doar că e un film de familie pe care ar trebui să îl vedeți în fața micului ecran alături de copiii voștri. E acel gen de film pe care îl puteți vedea cu cei mici, fără ca cineva să se plictisească.
Nu e animație. E un film de comedie dar nu una ”agresivă”. E mai degrabă un film despre ce contează cu adevărat în viață, despre alegerea între carieră și timpul petrecut alături de cei dragi.
Sinopsis Nine Lives
Kevin Spacey joacă rolul unui om de afaceri căre are un singur vis, acela de a construi cea mai înaltă clădire din lume. Acest vis îl împiedică să fie alături de persoanele dragi la cele mai importante evenimente din viața lor.
Ratează chiar și ziua fetei sale, iar pentru a își cere scuze se decide să îi cumpere cadoul pe care nu i l-ar fi cumpărat niciodată, o pisică. Cumpără pisica de la un pet shop, care se dovedește a fi unul ”supranatural”.
În timp ce se deplasează spre casă suferă un accident. Trupul îi intră în comă, iar el rămâne captiv în corpul pisicii.
Pentru a se elibera din corpul pisicii trebuie să înțeleagă ceea ce e important în viață. Dacă nu reușește acest lucru în timp util va rămâne pentru totdeauna în corpul pisicii.
Fiind captiv în corpul pisicii și mereu în preajma celor dragi, fără ca aceștia să știe, îi înțelege în cele din urmă pe cei dragi dar oare va înțelege acest lucru în timp util!?
An: 2016 Regie: Barry Sonnenfeld Cu: Kevin Spacey, Jennifer Gardner Gen: comedie, fantezie
My Mom`s New Boyfriend (2008)
My Mom`s New Boyfriend este o comedie interesantă care a apărut pe marile ecrane din România în toamna anului 2008, ceea ce arată că cinematografele au văzut un potențial succes.
Nota de pe IMDb este irelevantă, în opinia mea, fără a face elogii acestui film, care până la urmă este unul de nivel mediu, dar care binedispune.
Îl recomand oricând în fața micului ecran, într-o zi în care nu avem prea mari pretenții din punct de vedere al calității filmelor.
Distribuția filmului poate fi una care să vă convingă să vedeți acest film. În My Mom`s New Boyfriend joacă Antonio Banderas, Meg Ryan, Selma Blair și Colin Hanks.
Din acest punct de vedere nu prea avem ce comenta. Cei patru dar și ceilalți actori fac ca acest film, cu un scenariu banal, sa treacă la un nivel mult mai bun.
Scenariul nu e deloc rău, dar în funcție de echipa de producție și de distribuție se poate transforma lejer într-o catastrofă sau într-un film memorabil.
În cele din urmă a ieșit un film bun, la care se râde, iar comedia este oarecum diversificată. Comicul ia naștere atât din replici cât și din situațiile create.
Sinopsis My Mom`s New Boyfriend
Henry este agent FBI și pleacă într-o misiune secretă, departe de mama sa un timp îndelungat. O lasă în depresie din cauza aspectului și a singurătății.
Când se întoarce o găsește pe mama sa extrem de schimbată, din toate punctele de vedere. Nu mai e deloc femeia obeză. E plină de viață, schimbând periodic bărbații.
Acest lucru îl deranjează la început și mult mai mult mai târziu, când noua atitudine a mamei sale o face să se plaseze fără să vrea într-o anchetă secretă și periculoasă a FBI, condusă chiar de el.
An: 2008 Regie: George Gallo Cu: Antonio Banderas, Meg Ryan, Selma Blair, Colin Hanks Gen: comedie, romantic
Rock the Kasbah (2015)
Rock the Kasbah este un film catalogat a fi o comedie muzicală însă e mai degrabă un film motivațional, cu mai multe accente dramatice decât comice, neputând fi încadrat sub nici o formă în zona musicalurilor clasice.
Putem spune că este un film care nu strălucește din punct de vedere al locațiilor, dar care are o distribuție foarte bună și un scenariu mai mult decât decent. Nu simți că îți pierzi timpul cu el, dar nu poți spune nici că este un film care să reprezinte un reper.
Regia îi aparține lui Barry Levinson, care a câștigat Oscarul și Ursul de Aur cu Rain Man, în 1989. A mai avut o nominalizare la Oscar pentru regie și alte trei nominalizări pentru scenariu, iar lista premiilor și a nominalizărilor nu se oprește aici. În ultimii ani nu a mai reușit să regizeze vreun film care să rămână în memoria colectivă, chiar dacă unele sunt reușite.
În Rock the Kasbah joacă Bill Muray, Kate Hudson, Bruce Willis și Zooey Deschanel, astfel că în privința distribuției nu sunt prea multe lucruri negative de comentat.
Din anumite puncte de vedere putem spune că filmul este unul feminist, chiar dacă nu avem o femeie care luptă pentru drepturile sale.
Paradoxal, putem spune că are și o doza de misoginism pentru că unul dintre personajele importante este o femeie care își vinde corpul soldaților din Afganistan, iar filmul nu tratează acest aspect ca pe o problemă ci ca pe un lucru care se întâmplă cu o oarecare normalitate.
Sinopsis Rock the Kasbah
Rickie Lanz este un impresar care a avut cândva succes, iar acum impresariază artiști ”din eșalonul secund”, ca să ne exprimăm oarecum elegant. Aduce un astfel de artist în Afganistan pentru a susține un concert în fața soldaților care mențin pacea în regiune.
Ajuns în Afganistan, întâmplător, descoperă o tânără extrem de talentată, al cărei talent nu e cunoscut celor din jur pentru că se ascunde.
Pe lângă faptul că trăiește într-o țară în care drepturile femeilor sunt limitate, aceasta face parte dintr-o familie ultraconservatoare, care refuza din start orice progres al societății.
Ricki descoperă de asemenea un concurs televizat de talente și încearcă să o convingă pe tânără să participe, chiar dacă la aceasta nu participă decât bărbații. Acesta duce practic două lupte de convingere. În primul rând încearcă să convingă familia tinerei să le arate tuturor talentul pe care îl are. În al doilea rând, acesta încearcă să îi convingă pe organizatorii emisiunii să îi permită unei femei să participe.
An: 2015 Regie: Barry Levinson Cu: Bill Murray, Bruce Willis, Zooey Deschanel, Kate Hudson Gen: comedie, dramă
Over Her Dead Body (2008)
Over Her Dead Body este o comedie romantică tipică perioadei în care a apărut, adică la începutul anilor 2000.
Se potrivește perfect filmelor făcute pentru micul ecran, însă în același timp este o peliculă care este potrivită și pentru marele ecran, drept dovadă a fost distribuit în cinematografele românești.
Nu a lăsat însă o impresie foarte bună, dar făcând o comparație cu filmele din același gen, care au apărut pe marele ecran în ultima decadă, este un film peste medie, care poate fi văzut pe canapeaua de acasă, fără a simți că pierdeți timpul cu el.
Eva Longoria, Paul Rudd și Lake Bell sunt cei mai cunoscuți actori ce se regăsesc în distribuția filmului, pe care îl putem pune în trei categorii importante: fantastic, romantic și comedie.
Este un film fantastic pentru că personajul care dă tonul umorului este ”imaterial”.
Este o comedie pentru că există mult umor, în principiu fundamentat pe ”drama” unui personaj obsedat de control, care nu îi mai poate controla pe cei din jur.
Mai presus de a fi un film fantastic sau o comedie, Over Her Dead Body este un film romantic.
Sinopsis Over Her Dead Body
Kate este o femeia căreia îi place să controleze tot, iar această obsesie îi aduce moartea, chiar în toiul pregătirilor propriei nunți. Henry, logodnicul său, cade în depresie și încearcă să o contacteze pe Kate prin intermediul unei ”spiritiste”.
În cele din urmă, între Henry și Ashley (spiritista) începe să se contruiască o poveste de dragoste, în ciuda eforturilor făcute de Kate, din lumea de dincolo, de a împiedica acest lucru.
An: 2008 Cu: Eva Longoria, Paul Rudd, Lake Bell Gen: comedie, romantic
Bad Moms (2016)
Bad Moms este un film cu un titlu înșelător pentru că ne duce cu gândul la unul cu ”femei fatale”.
În realitate este unul cu niște mame care își dau seama că dincolo de a fi soția și mama perfectă sunt femei, au o viață și trebuie să și-o trăiască.
Am putea spune că este o comedie care se pliază foarte bine pe modelul filmelor americane cu adolescenți rebeli, care sunt puși pe petreceri, sunt nonconformiști și întâlnesc prima dragoste. Cam așa arată filmul în mare doar că adolescenții sunt înlocuiți de oameni maturi a căror responsabilitate nu mai e aceea de a învăța și de a își asculta părinții.
Bad Moms pune pe tapet problemele femeilor americane și de ce nu chiar europene din primii ani de căsătorie, în care trebuie să meargă la muncă, să vină acasă pentru a face mâncare, să îi ducă pe cei mici la școală sau grădiniță, iar noaptea să fie soția perfectă. Practic nu mai există timp pentru ele.
Filmul este construit bine, nu are puncte slabe, are continuitate și nu e deloc plictisitor. Pe alocuri are și câteva replici interesante.
Sincer, nu sunt prea multe lucruri de spus despre acest film. În mare parte este o comedie bună, fără a trece prea mult de un nivel mediu. E undeva pe acolo. Nu plictisește însă nici nu putem spune că e un film memorabil.
Sinopsis Bad Mom
Amy e o mamă tânără, cu doi copii, o slujbă și un soț.
Își propune să fie o mamă, o soție și o angajată perfectă însă trăgând linie la un moment dat își dă seama că e foarte dificil, iar pentru ea nu mai rămâne timp.
Se dedică în totalitate și crede mult timp că ceea ce face e corect, iar munca ei dă roade. La un moment dat află că soțul o înșală pentru că nu îi alocă suficient timp, iar la muncă nu este apreciată pe măsura efortului pe care îl face.
Acesta este momentul în care realizează că există și că ar trebui să își aloce mai mult timp. Ca ea sunt mai multe mame. Acestea încep să se împrietenească și să privească lucrurile altfel.
An: 2016 Regie: Scot Moore, Jon Lucas Cu: Mila Kunis, Kristen Bel, Jada Smith, Christina Applegate Gen: comedie
The Nice Guys (2016)
Russell Crowe și Ryan Gosling reușesc să ne binedispună în The Nice Guys, regizat de Shane Black, cel care și-a mai pus amprenta în calitate de regizor pe Iron Man 3 și pe The Predator.
The Nice Guys este un film care poate fi încadrat în foarte multe categorii – acțiune, crimă, comedie, mister, thriller – însă e greu să îl încadrăm într-una singură.
Are suficiente elemente să îl plasăm în categoria ”crimă” însă parcă îi lipsește ceva. Probabil nu e atât de ”serios” precum alte filme. Poate că e mai ușor să spunem că ar fi comedie. Sunt multe momente în care reușim să zâmbim. Are și mister. De fapt în jurul lui este construită povestea.
Dacă ar fi să vorbim metaforic, misterul e ”scheletul”, iar momentele umoristice reprezintă ”carnea”. Peste acestea se suprapune talentul actorilor și măiestria regizorului de a combina toate elementele pe care le are la dispoziție pentru a construi un puzzle reușit.
În regulă, nu putem vorbi de o capodoperă dar The Nice Guys este cu siguranță un film peste medie.
Între actori există o chimie interesantă. Scenariul e ok însă are câteva momente în care pare fantezist. Prima secvență din film ne duce imediat către un film ”junk”. Nu vă lăsați însă păcăliți. Ulterior îi veți afla sensul.
E important de știut că acțiunea are loc în anii 1970, atunci când internetul nu apăruse încă, iar la televizor nu puteai avea acces atât de ușor.
Inițial nu mi-am dat seama de asta și mă întrebam de ce se luptă unii ca un film să fie neapărat proiectat într-un spațiu public pentru a fi transmis un mesaj, când era foarte ușor să îl posteze pe net și să devină viral .
Sinopsis The Nice Guys
Un detectiv particular cu multe defecte și un bătăuș destul de priceput sunt nevoiți să lucreze împreună pentru a găsi și salva o fată, apoi pentru a dezlega un mister.
Investigațiile lor pleacă dintr-un punct și ajung în altul care implică conspirații la nivel înalt.
An: 2016 Regie: Shane Black Cu: Russell Crowe, Ryan Gosling, Kim Basinger Gen: comedie, crimă, acțiune, thriller
The intern (2015)
The Intern e încă o dovadă a faptului că actorii îţi pot transforma un scenariu bun într-un film prost şi invers. De data aceasta, scenariul e perfect pentru un film comercial iar înainte de a afla cine l-a scris aş fi spus că regizorul nu l-a înţeles pe scenarist şi nu a exploatat filmul la potenţial maxim.
Din punctul meu de vedere, filmul are două minusuri mari care nu îi permit să treacă cu mult peste linia mediocrităţii.
În primul rând nu ne putem da seama dacă s-a vrut a fi o dramă sau o comedie fină. Din punctul meu de vedere nu e nici una nici alta deşi putea fi oricare dintre ele pentru că atât distribuţia cât şi scenariul permiteau asta.
În al doilea rând am impresia că Anne Hathaway a fost adusă pentru nume pentru că nu a fost pusă în valoare deloc. Pur şi simplu nu a jucat ci s-a comportat natural, poate a accentuat puţin mai mult partea sensibilă.
Cu toate acestea cred că prezenţa lui Hathaway a fost una benefică şi a fost de departe cea mai bună interpretare din film, dar repet, venită natural, fără prea mult efort depus. O altă interpretare plăcută a fost cea a lui Anders Holm, care a jucat rolul soţului.
Aşadar, oricine ar fi de acord cu mine ar da vina pe regizor care pare a nu îl fi înţeles pe scenarist dar surpriză – scenariul e scris chiar de regizor, adică de Nancy Meyers. Acum înţelegem de ce arată The Intern astfel când ar fi putut fi mai dramatic sau mai amuzant.
Meyers nu a făcut decât să fie consecventă cu propriul stil. Ca să înţelegeţi, urmăriţi What Women Want, Something’s Gotta Give sau It’s Complicated.
Nancy Meyer este o scenaristă, regizoare şi producătoare atipică, puţin conservatoare, orientată spre actori celebri dar apropiaţi de vârsta a treia. Filmele în sine nu se adresează adolescenţilor. Nu încearcă să facă ce fac ceilalţi adica să se orienteze fie spre comercial, fie spre premii. Am putea spune că se încăpăţânează să aducă pe marile ecrane filme ce în mod normal şi-ar găsi cu uşurinţă locul pe micile ecrane.
Sinopsis The Intern
Ben, jucat de Robert De Niro, este un bărbat trecut de 70 de ani ce devine stagiar la o firmă nou înfiinţată din domeniul modei.
Firma s-a dezvoltat în mai puţin de un an exact cât era estimat să se întâmple în patru ani astfel că apar problemele legate de gestionarea succesului. Viaţa de cuplu a fondatoarei începe să sufere iar Ben devine omul potrivit la locul potrivit.
An: 2015 Regie: Nancy Mayers Cu: Anne Hathaway, Robert De Niro Gen: comedie
Trainwreck (2015)
Trainwreck nu a fost primit tocmai bine de criticii de film însă e mult mai bun decât m-aş fi aşteptat. Nu este o comedie siropoasă dar are momente comice reuşite şi este un film perfect pentru a te destinde în faţa televizorului la sfârşitul unei săptămâni epuizante.
Amy primeşte o lecţie despre poligamie de la tatăl său, într-o manieră originală, pe când era mică, în contextul infidelităţii acestuia. Secvenţa o puteţi vedea la începutul trailer-ului. Peste mai mult de 20 de ani, poate chiar 30, vedem o transformare uimitoare, de la inocenţă la teribilism.
Deşi îşi schimbă partenerii ca pe şosete, Amy nu este nicidecum o nimfomană ci doar dezvoltă o fobie faţă de ideea de cuplu sau familie. Pur şi simplu o sperie stabilitatea, iar starea se amplifică când simte pentru prima dată fiorul dragostei.
Ea e o ziaristă la o revistă şi nu are nici o treabă cu sportul, el este un medic sportiv. Poate povestea începe să pară ca fiind una tipic hollywoodiană. Nu e chiar aşa dar nici nu suntem departe. Nu avem nevoie de serveţele, asta e clar.
Nu e nici acel gen de comedie în care joacă Melissa McCarthy sau Cameron Diaz. E pur şi simplu un film uşor forţat introdus în zona comedy, însă după cum am zis, sunt şi momente care stârnesc zâmbete, unele piperate cu un comic de situaţie.
E puţin ilar să dai faţă în faţă cu LeBron James, idol în Statele Unite ale Americii, şi să nu ştii cine e, tratându-l ca pe un oarecare.
Apropo, James nu e singurul star ce joacă în film. John Cena are un rol important în prima jumătate a peliculei apoi dispare aproape „neanunţat”.
Acesta joacă rolul singurului partener stabil a lui Amy, ales tocmai pentru că i-ar fi imposibil să se îndrăgostească vreodată de el, fiind rece şi uşor cam „naiv”, ca să nu folosesc un cuvânt mai dur.
În Trainwreck mai joacă Daniel Radcliffe, Marisa Tomei, ambii joacă foarte puţin, Tilda Swinton, Ezra Miller şi Amy Schumer, care joacă rolul principal şi scrie scenariul.
Regia îi aparţine lui Jude Apatow.
Există voci care spun că s-a greşit atunci când s-au ales actorii, Bill Hader nefiind nicidecum Brad Pit iar Amy nicidecum Sharon Stone.
Eu zic că tocmai alegerea unor actori care arată ca unii obişnuiţi dau farmec filmului şi îl fac „credibil”.
Şi până la urmă de ce să nu recunoaştem că toti, cu excepţia lui John Cena care a mai avut stângăcii, au jucat foarte bine.
An: 2015 Regie: Jude Apatow Cu: Amy Schumer, Tilda Swinton, Bill Hader, Ezra Miller Gen: comedie
Barely Lethal (2015)
Barely Lethal e un film care mi-a confirmat aşteptările, iar Jessica Alba începe să îşi aleagă roluri care să o pună în evidenţă după câteva încercări ratate, chiar dacă de data această este personajul negativ.
Sophie Turner, după rolul inocent din Game of Thrones (Sansa Stark), dovedeşte şi ea că poate juca rolul fetei rele.
Samuel L. Jackson nu iese în evidenţă cu nimic în plus faţă de ce am văzut în celelalte filme ale lui că ar putea. Începe prin a fi un personaj rău, dă semne că ar deveni unul bun însă abia la final îi putem vedea intenţiile.
Vorbind doar de personaje negative, e firesc să vă întrebaţi cine joacă rolul eroinei. Numele actriţei e Hailee Steinfield şi aţi mai văzut-o jucând rolul principal în True Grit, chiar dacă a fost nominalizată la Oscar pentru cea mai bună actriţă în rol secundar.
Barely Lethal este unul dintre cele mai bune filme cu adolescenţi apărute în 2015, chiar dacă pe cele mai multe site-uri de profil are note de 5. Personal cred că ar trebui să primească peste 7,4.
Genul filmului e greu de stabilit însă tind să cred că s-ar încadra mai mult la comedie. Are şi acţiune însă e greu de aşezat lângă filme precum G.I. Joe sau Avengers. Are puţin şi din genul „aventură” însă aş rămâne doar la primul amintit.
Într-o oarecare măsură e şi un film care aruncă o ironie asupra filmelor americane cu adolescenţi. Megan învaţă din ele cum se comportă un tânăr în societate pentru a se integra în ea însă lucrurile învăţate îi complică viaţa în loc să i-o uşureze.
Cu siguranţa nu e un film care să fie nominalizat la Oscar sau Globurile de Aur pentru că are un scenariu subţire şi care nu intră în tiparul criticilor de film. Cu toate acestea merită să fie văzut pentru că nu îţi dă senzaţia că e făcut de amatori, te binedispune şi te ţine tot timpul captiv.
În concluzie, dacă vreţi să vedeţi un film cu adolescenţi care să nu vă plictisească, atunci urmăriţi acest film. Are suficiente momente care să vă smulgă zâmbete.
Are şi două poveşti de dragoste. Nu prea „lacrimogene” dar suficient de interesante. Într-una din ele e implicată Dove Cameron
Sinopsis Barely Lethal
Megan Walsh este izolată de mică şi crescută pentru a deveni asasin. Până când devine adolescentă, nu ia contact deloc cu lumea chiar dacă visul ei e acela de a trăi într-o familie normală, de a merge la liceu, de a cunoaşte prima dragoste etc.
Aceste lucruri îi sunt interzise însă reuşeşte să îşi însceneze propria moarte şi să se înscrie la liceu, acolo unde nimeni nu îi cunoaşte trecutul. Face tot posibilul să se adapteze însă tot ce învăţase ea despre comportamentul adolescentului obişnuit pare a fi eronat. De aici se naşte comicul de situaţie.
În cele din urmă, trecutul o găseşte şi trebuie să îi facă faţă, într-un mod violent.
An: 2015 Regia: Kyle Newman Cu: Jessica Alba, Samuel L. Jackson, Sophie Turner, Hailee Steinfeld Gen: comedie
Keeping Up with the Joneses (2016)
Keeping Up with the Joneses este acel film de comedie pe care ţi l-ai dori să îl vezi în weekend, atunci când simţi că nu ai altceva mai bun de făcut decât să stai în faţa televizorului şi nu ai nevoie să îţi pui prea mult capul la contribuţie ci doar să te destinzi.
Este un film cu spioni dar nu unul în care o să trebuiască să ghiciţi vreun mister. E totuşi un film de comedie, dar nu unul în stil „pamfletar”.
Fiind produs de Fox 2000 Pictures şi distribuit de 20th Century Fox am putea spune că e un film adresat cinematografelor. Nu greşim neapărat spunând asta însă pare mai degrabă un film pentru micile ecrane.
Actorii sunt cunoscuţi pentru publicul din Romania mai mult ca „figuri” decât ca nume însă au jucat foarte bine. Acest lucru nu este surprinzător deoarece i-am mai văzut în filme de top, cu încasări uriaşe în cinematografe.
Prea multe lucruri nu sunt de spus despre acest film. E un film de comedie specific americanilor, în care se investeşte strict cât e nevoie pentru a aduce profituri mari. La final nimeni nu e dezamăgit însă probabil foarte puţini îşi vor mai aduce aminte de el peste câteva luni.
Nivelul de acţiune şi comedie este moderat. Din punct de vedere tehnic cred că stă foarte bine. Cred că e un film bun de văzut dar nu trebuie să aveţi aşteptări prea mari de la el.
Sinopsis Keeping Up with the Joneses
Karen şi Jeff sunt doi soţi obişnuiţi, care se învârt în multe prejudecăţi şi care încearcă să păstreze aparenţele atât între ei cât şi faţă de ceilalţi.
Lângă ei se mută soţii Jones, care par cuplul ideal, iar primii doi încearcă oarecum să îi imite. În cele din urmă descoperă că lucrurile nu par ceea ce credeau şi de fapt vecinii lor erau spioni.
An: 2016 Regie: Greg Mottola Cu: Isla Fisher, Gal Godot, Jon Hamm Gen: comedie
Mr. Right (2015)
Este considerat a fi o comedie romantică si un film de acţiune. După ce l-am văzut, pot spune ca e puţin din toate, poate mai mult comedie decât film romantic.
Nu e un film despre care pot să zic că îl voi reţine foarte mult timp dar a reuşit să mă destindă şi nu regret că l-am văzut. Asta şi poate pentru că am plecat să îl văd în cinema cu nişte prejudecăţi.
Sincer mă aşteptam să fie slab, dar nu a fost. Acum depinde şi ce aşteptări avem pentru că nu putem vorbi de o capodoperă, cu siguranţă.
Filmul are un parfum de comedie hollywoodiană ieftină însă, din fericire, regizorul a ştiut să păstreze o anumită limită astfel încât umorul să fie perceput de orice categorie de public, fără a cădea în ridicol. Sunt sigur că există un public ce va râde în hohote în ultimul sfert de oră. Eu pot doar să zic doar că m-am amuzat la anumite secvenţe.
Într-o oarecare măsură putem spune că e şi un film de acţiune însă scenele care l-ar propulsa într-o astfel de categorie nu au dramatismul acestui gen cinematografic. Nu le priveşti ca şi cum eroul principal ar putea să fie rănit grav sau să i se complice existenţa într-un mod brutal. Eşti sigur că va scapa iar singura emoţie e legată de existenţa sau inexistenţa unui moment comic.
În schimb, nu putem spune că este un film romantic, deşi două persoane se cunosc şi se îndrăgostesc la „prima privire”. El pare un ticălos. Ea pare o naivă sensibilă. Relaţia lor pare una imposibilă dar cumva se îndrăgostesc unul de celălalt.
Sinopsis Mr. Right
Un mercenar cu abilităţi deosebite se hotărăşte să se retragă din activitate pentru că are remuşcări.
Timp de doi ani, faima îl urmăreşte iar tot mai mulţi interlopi încearcă să îl angajeze. Îi ucide pe toţi până ce o întâlneşte pe ea şi îi promite că nu mai ucide. Se poate oare abţine!?
An: 2015 Regie: Paco Cabezas Cu: Anna Kendrick, Tim Roth şi Sam Rockwell Gen: comedie
The Comedian (2016)
The Comedian este o comedie subapreciată. Deși nu este o capodoperă, este una care ne poate destinde în fața micului ecran. Din anumite puncte de vedere se aseamănă cu Birdman însă nu are aceeași anvergură și nici aceleași pretenții la principalele premii cinematografice.
Distribuția este una foarte bună. Despre regizorul Taylor Hackford putem spune că cel mai important film al său este Avocatul Diavolului însă acesta a fost lansat în urmă cu 30 de ani.
Despre cel mai recent film al său putem spune că stă cel puțin bine la aproape toate capitolele. Umorul este divers și pentru toate categoriile de vârste sau, mai bine zis, pentru toate categoriile de public. Se exagerează uneori însă alteori umorul este subtil.
Imaginea și dinamica filmului se ridică peste nivelul mediu. Nu vorbim de un film la care să ne plictisim, chiar dacă nu este unul care să fie pe gustul tuturor.
Sinopsis The Comedian
Robert de Niro interpretează rolul unui comedian ajuns la vârsta a treia, cunoscut doar pentru un rol dintr-un film de succes din tinerețea sa. Aproape nimeni nu îi știe numele real însă toată lumea îl cunoaște după numele personajului interpretat.
Acesta încearcă să trăiască și să își facă un nume din stand up comedy însă este împiedicat aproape de fiecare data de numele greu pe care îl poartă în spate. Aproape nimeni nu vrea să vadă cine este acum. Aproape toată lumea vrea să reînvie vechiul personaj.
Intriga filmului se învârte în jurul acestei situații și este apoi condimentată de apariția unei tinere instabilă emoțional, de care se simte atras.
An: 2016 Regie: Taylor Hackford Cu: Robert de Niro, Leslie Mann, Danny DeVitto Gen: comedie