
RECENZIE. The Hunt (2012) – una dintre cele mai intense drame daneze
După O afacere regală, cinematografia daneză ne propune un alt film reuşit, The Hunt.
La fel ca şi celălalt film, Vânătoarea tânărului regizor Thomas Vinterberg a adunat numeroase premii internaţionale şi nominalizări.
Putem aminti aici trei premii şi o nominalizare la Cannes, un premiu pentru scenariu acordat de Academia Europeană de Film şi încă patru nominalizări.
Nu putem uita nici de nominalizarea la Premiile BAFTA pentru cel mai bun film într-o altă limbă decât engleză.
Filmul lui Vinterberg e unul extrem de emoţionat. Farmecul lui nu stă în relaţia pe care o are Lucas cu ceilalţi după nefericitul eveniment. Stă mai degrabă în frământările interioare ale lui Theo, pus într-o situaţie destul de neplăcută.
Este în acelaşi timp cel mai bun prieten al lui Lucas dar şi tatăl presupusei abuzate. La început, sub presiunea celor din jur, Theo alege să nu îi dea nici o şansă prietenului său.
Trebuie remarcat şi modul plin de demnitate al lui Lucas de a încerca să iasă din această situaţie.
Chiar dacă o întreagă comunitate îl blamează, el nu refuză să dea ochii cu ea. Merge la cumpărături sau biserică, este lovit cu brutalitate dar nu stă jos sau fuge ci se ridică şi merge înainte.
Filmul nu e unul liniar. Îţi trezeşte curiozitatea, sau nu, la începutul lui pentru ca în a doua parte să crească treptat în intensitate când iese din prim plan Klara şi intră tatăl acesteia, Theo.
Scena de la final e una pentru care cel care a avut ideea introducerii ei trebuie aplaudat la scenă deschisă pentru că în ea se încearcă a se sugera ceva. Nu vă spun ce, vă las pe voi să vă daţi seama.
Sinopsis The Hunt
Un simplu dialog nevinovat între un adult, Lucas, şi un copil, Klara, fac ca viaţa primului să ia o întorsătură ciudată.
Dintr-un om respectat în societate şi cu foarte mulţi prieteni ajunge să fie detestat şi văzut ca oaia neagră a comunităţii. Şi asta doar pentru că o fetiţă sugerează, fără a îşi da seama, că acesta ar fi abuzat de ea.
De aici şi până la a fi văzut ca un pedofil care ar fi abuzat de mai mulţi copii nu e decât un pas mic.
Atunci când cei care au responsabilitatea supravegherii acestora nu acceptă să vadă decât într-o singură direcţie.
Lucas se vede pus în postura de a îşi dovedi nevinovăţia şi de a şterge pata de pe numele său.
An: 2012
Regia: Thomas Vinterberg
Cu: Mads Mikkelsen, Alexandra Rapaport
Gen: dramă
Durată: 106 minute
Premii: o nominalizare la Oscar, câte una la Globurile de Aur, BAFTA şi premiile Gopo, trei premii şi o nominalizare la Cannes, un premiu şi patru nominalizari Academia Europeană de Film
Limbă: daneză