Filme lejere cu actori mai puţin cunoscuţi. Partea II. Filme romantice
The Song, un film despre trădarea propriei persoane
The Song nu este unul din filmele submediocre de anul trecut chiar dacă a primit note dezamăgitoare. Nu este nici o capodoperă. Problema, de fapt, asta e – nu prea îţi dai seama ce s-a vrut de la film.
Nu este nici un film ermetic pentru că mesajele sunt superficiale, nu este nici o dramă comercială pentru că unii actori nu sunt acolo unde ar trebui să fie din punct de vedere al interpretări. Filmul are mai degrabă câte puţin din amândouă, fără a reuşi o omogenizare a celor două caracteristici.
La nivel de mesaj, laitmotivul e că totul e trecător şi că actiunile noastre nu contează oricum. La nivelul unui film comercial de succes nu se ridică decât interpretarea a trei actori: Caitlin Nicol-Thomas, Danny Vinson şi Gary Jenkins. Mă refer aici doar la cei care au avut roluri importante nu şi la cei care au făcut, într-un fel sau altul, figuraţie.
Caitlin joacă rolul ispitei, o cântăreaţă de muzică country rebelă şi excesiv de tatuată. Ea încearcă să îl corupă pe Jed, un familist convins, dorit de toate femeile şi un om religios.
Sinopsis The Song
Jed King este un muzician talentat ce poartă povara tatălui său, David King. Lumea nu îi acceptă piesele.
De fiecare dată i se cer piesele tatălui său, lucru care îl irită şi dau naştere unei frustrări care nu e aplanată decât atunci când o întâlneşte pe Rose. Între cei doi se înfiripă o poveste de dragoste care durează până când succesul îl prinde din urmă şi se trezeşte într-o altă criză existenţialistă, dar care de data asta rezolvarea o are doar el, însă e incapabil să o gasească.
Între cei doi apare Shelby Bale, pe care Jed o râvneşte din instinct. Un instinct animalic care contravine principiilor sale de viaţă, dar căruia îi rezistă foarte greu.
Rolul lui Jed King este jucat de Alan Powell, unul dintre membrii trupei pop Anthem Lights. Acesta demonstrează că are o voce superbă iar ca actor nu s-a făcut de râs, dar doar atât. Ali Faulkner joacă rolul soţiei lui Jed şi are o interpretare ciudată a personajului. Rose e o soţie cu principii solide de viaţă, sănătoase sau greşite, asta e altă problemă. Problema e că îţi lasă senzaţie că e doar o soţie naivă, ceea ce pentru mine e deranjant pentru că ai impresia că „se umblă cu cioara vopsită.”
The Song e catalogat greşit a fi muzical. E adevărat că se cântă mult însă rămân la ideea că nu e muzical. Dacă poate cineva, să mă contrazică!
Per ansamblu, e un film de week-end care pică ca o mănuşă persoanelor mai religioase din fire, fără a fi unul care îndoctrinează. Nu este un film religios ci unul cu persoane religioase. Această nuanţă cred că este foarte importantă.
An: 2014 Regie: Richard Ramsey Cu: Alan Powell Gen: dramă, romance
A Christmas Prince (2017)
Dacă nu ai idee unde e filmat, o sa ai impresia că locația este una de lux, dintr-o țară din vestul Europei. Vei recunoaște repede Peleșul apoi îți vei da seama că e filmat, în mare parte, în România.
A Christmas Prince promovează din plin România deși acțiunea se petrece într-o țară fictivă, numită Aldovia. Denumirea țării și povestea filmului ne sugerează faptul că Peleșul nu a fost ales întâmplător. Pronunția în engleză a țării fictive se apropie de pronunția țării Moldova.
De asemenea, povestea Casei Regale a României se regăsește în film, într-o oarecare măsură. Nu intrăm în detalii pentru a nu povesti filmul. Vom spune doar că potrivit vechilor reguli ale Casei Regale a României, la succesiunea pe tron puteau veni doar membrii pe linie masculină. Neavând băieți ci doar fete, Mihai I a modificat regulile astfel încât la succesiunea Casei Regale să se poată veni și pe linie feminină. Mai mult, Paul Lambrino s-a luptat în instanță pentru a i se recunoaște apartenența la Casa Regală a României.
Precizarea este cât se poate de superficială dar suficientă pentru a putea face o analogie.
Dincolo de aceste aspecte, A Christmas Prince este un film romantic ce a fost difuzat pe platforma Netflix cu puțin înainte de Crăciun. Îl recomand pentru a îl vedea, dacă vreți să urmăriți un film romantic ”soft” dar deloc plictisitor.
Are o dinamică bună, personajele sunt interpretate bine, iar imaginile sunt superbe. Vă vor face să vizitați Peleșul și Sinaia, dacă nu ați făcut-o până acum.
Sinopsis A Christmas Prince
Richard este primul succesor la tronul Aldoviei, iar după moartea tatălui său trebuie să se decidă dacă vrea să devină rege sau nu. Tronul este dorit cu insistență de vărul acestuia, care ar face orice să devină rege.
Richard, în schimb, își dorește la fel de mult să rămână un om simplu. Amber este o tânără ce își dorește să devină jurnalistă astfel că, sub acoperire, încearcă să descopere secretele Casei Regale a Aldoviei. Între cei doi are loc o chimie și nimic din ce se plănuise inițial nu e dus până la capăt. Secretele ies la iveală și toți își dau jos, voluntar sau involuntar, măștile.
An: 2017 Regie: Alex Zamm Cu: Ben Lamb, Rose McIver, Emma Louise Saunders Gen: romantic
Shanghai Kiss (2007)
Shanghai Kiss este un film încadrat în mai multe categorii: dramă, comedie, romantic, dragoste etc. În realitate nu prea e un film de comedie chiar dacă există câteva replici sau situații comice. E mai degrabă un film romantic tipic americanilor care se potrivește perfect pentru micul ecran.
În film întâlnim o ciocnire a culturilor, nu în sensul violent ci în cel al cunoașterii reciproce. Are și o notă dramatică dar mai pe final. Scenariul, distribuția, imaginea și locațiile sunt peste nivelul mediu.
În prima jumătate de oră acțiunea are loc în Statele Unite ale Americii apoi se mută în mare parte în China, mai exact în Shanghai, acolo unde personajul principal se întoarce la origini și se trezește în mijlocul unui proces de redescoperire a sa.
Începe așadar o etapă a alegerilor. Personajul principal trebuie să aleagă între viața în Statele Unite ale Americii și între o viitoare viață în China, între o iubire imposibilă cu o puștoaică de 16 ani și între una cu o asiatică de vârsta lui, iar acestea nu sunt singurele alegeri pe care trebuie să le facă.
Sinopsis Shanghai Kiss
Liam este un american de origine chineză, care nu a văzut niciodată China și nici nu cunoaște limba acestei țări. Viața în Statele Unite ale Americii este dură pentru el și își câștigă cu greu existența. Singurele lui momente în care se simte confortabil este atunci când stă alături de o tânără de 16 ani, care îl vede ca pe un iubit, iar el nu are curajul să îi spună că între ei nu poate fi nimic.
Într-o zi primește un telefon în care află că a moștenit un apartament în Shanghai de la bunica lui pe care nu a cunoscut-o niciodată. Ia primul avion spre China pentru a își vinde locuința și pentru a se întoarce la viața lui din SUA.
Ajuns în Shanghai lucrurile se schimbă. Deși nu știa nimic despre cultura chineză simte cumva că aici și-ar dori să trăiască și o întâlnește pe Micki Yang, o asiatică față de care se simte atras.
An: 2007 Regie: Kern Konwiser Cu: Hayden Panettiere Gen: romantic, dramă Durată: 100 de minute