
RECENZIE. Hidden Figures (2016)
Hidden Figures este o dramă ce are la bază cartea lui Margot Lee Shetterly, numita Hidden Figures: The American Dream and the Untold Story of the Black Women Mathematicians Who Helped Win the Space Race.
Titlul este lung însă poate fi rezumat destul de simplu. Trei femei de culoare trăiesc o dublă dramă. La începutul anilor 1960 ţi se închideau uşi în faţă atât pentru că eşti de culoare cât şi pentru că eşti femeie.
Ca atare, cele trei femei se ambiţionează să lupte cu preconcepţiile celorlalţi pentru a îşi urma visul, acela de a fi respectate într-o instituţie respectată – NASA.
E oarecum greu de spus dacă e un film feminist sau unul care militează pentru drepturile minorităţilor în funcţie de rasă pentru că cele trei femei luptă mai degrabă pentru drepturi individuale. Nu sunt activiste ci se conformează regulilor nedrepte, reuşind prin propriile forţe să câştige respectul celorlalţi, arătând că sunt la fel ca ei, poate chiar mai bune.
Hidden Figures a reuşit să obţină trei nominalizări la Oscar – cel mai bun film, cel mai bun scenariu adaptat şi cea mai bună actriţă în rol secundar (Octavia Spencer). Nu a câştigat nici un premiu însă faptul că cele trei categorii la care a primit nominalizări sunt printre cele mai importante poate fi o satisfacţie destul de mare pentru un film mai puţin promovat decât altele.
Consider că dacă Academia Europeană a desemnat Moonlight ca cel mai bun film pentru a arăta că nu are nimic împotriva actorilor de culoare, atunci Hidden Figures era o alternativă mai bună.
Filmul este corect din toate punctele de vedere. Nu are greşeli, iar tehnic este un film care nu are nici plusuri şi nici minusuri. Putem spune doar că per ansamblu iese pe plus. Povestea este mult mai importantă decât partea tehnică. Regizorul şi scenariştii pun acest lucru pe primul loc.
Sinopsis Hidden Figures
Ne aflăm în anii 1960, atunci când în timpul Războiului Rece Statele Unite ale Americii îşi disputa supremaţia spaţială cu Federaţia Rusă. Americanii lucrau zi şi noapte pentru a fi primii în toţi paşii care se făceau în spaţiu.
În perioada respectivă toate calculele se faceau de oameni şi nu existau calculatoarele performante de astăzi astfel încât americanii au înfiinţat un departament de calcul în care lucrau femei de culoare. Aceasta era funcţia maximă pe care o putea avea un individ de culoare în NASA.
Deşi ruşii le-o luaseră în faţă americanilor, aceştia ignorau talentele din rândul femeilor de culoare, care i-ar fi putut propulsa într-o poziţie superioară ruşilor.
Trei femei de culoare se încăpăţânează să lupte împotriva prejudecăţilor şi vor să arate cu orice preţ că pot fi utile ţării care le marginalizează ridicând toalete şi biblioteci pentru oamenii albi şi pentru oamenii de culoare.
An: 2016
Regie: Theodore Melfi
Cu: Octavia Spencer, Kirsten Dunst, Kevin Costner, Jim Parsons, Taraji P. Henson
Durată: 127 minute
Premii: trei nominalizări la Oscar, două nominalizări la Globul de Aur și o nominalizare la BAFTA.