RECENZIE. Credinţe şi idei proto-filosofice în principalele religii politeiste precreştine, de Nicolae Morar
În ciuda titlului extrem de sofisticat, Credinţe şi idei proto-filosofice în principalele religii politeiste precreştine este o carte accesibilă, ce poate fi înţeleasă până şi de un elev de clasa a opta.
Cartea lui Nicolae Morar este mai presus de toate o carte esenţială pentru orice licean, pentru că ajută adolescenţii să înţeleagă mai bine originea religiilor şi resorturile lor interioare.
Nu este o carte anti Biserică şi nici una de doctrină religioasă. E la fel de inofensivă precum o carte de mitologie, dar la fel de educativă. Ediţia a doua, pe care am citit-o, este tipărită cu bincuvântarea Înalt Prea Sfinţitului Părinte Dr. Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului.
Ca şi recomandare, dacă eşti licean, cred că o vei înţelege mai bine dacă vei citi Sacrul şi profanul de Mircea Eliade, o altă carte esenţială pentru lectura oricărui adolescent.
Credinţe şi idei proto-filosofice are câteva neologisme însă cu un dicţionar le poţi afla sensul rapid şi nu trebuie să îl răsfoieşti foarte des.
Suntem plimbaţi prin cultura religioasă a fiecărui colţ antic important al acestei planete – de la zeii egipteni până la cei chinezi. Ni se vorbeşte chiar şi de celţi, druizi sau Zamolxis. Nu sunt ignoraţi nici fenicienii, grecii sau romanii.
Fiecare capitol este structurat aproape la fel. Se începe cu o scurtă introducere, se vorbeşte apoi, pe rând, despre istorie, cultură, civilizaţie, izvoare, aspecte mito-topeice, edificii sacre, ritualuri, festinuri, practici religios-morale şi se închide cu tanatologia, ştiinţa care se ocupă cu cercetarea semnelor, condiţiilor, cauzelor şi naturii morţii.
Trecând prin toată cartea, nu putem să nu sesizăm numeroasele asemănări între diferite culturi antice, dar şi bazele viitoarelor religii monoteiste. Avem astfel în faţă o sinteză a gândirii religioase antice cuprinsă în doar 350 de pagini.
Primul capitol se numeşte Piatra şi zeii, nefiind dedicat unei anumite religii politeiste ci este doar o radiografie a modului în care trăiau preistoricii. Acest stil de viaţă şi gândire a influenţat mai târziu forma gândirii religioase a diferitelor popoare. Aflăm de aici simbolistica peşterii dar şi alte lucruri interesante.
Ca atare, consider în continuare că volumul Credinţe şi idei proto-filosofice în principalele religii politeiste precreştine, de Nicolae Morar, este o carte esenţială pentru orice licean, dar nu numai. Tabloul creat ne ajută să privim diferitele curente religioase din prezent cu alţi ochi.
Editură: Editura Universităţii de Vest, Timişoara, 2007
Număr pagini: 358
Copertă broşată
Format 13×20
ISBN 978-973-125-070-0