RECENZIE. Agora (2009)
Agora este un film care a apărut în 2009 în regia lui Alejandro Amenabar. Regizorul chilian reuşind să se impună prin acesta ca unul care este atras de filmele controversate. Agora este dincolo de orice un film controversat despre creştinism.
Pelicula încearcă să fotografieze perioada de început a creştinismului, atunci când religia încă nu inflorise şi încă era privită de mulţi ca o sectă. Imperiul Roman făcea eforturi pentru a diminua influenţa ei însă metodele prin care făcea acest lucru era primitive şi ignorau dialogul, iar acest lucru s-a întors impotriva lor.
Agora ne arată cum atunci când sădeşti violenţă, primeşti violenţă, iar calea dialogului, chiar dacă e una dificilă şi dă roade abia dupa ani sau chiar secole, este cea mai bună.
Creştinismul nu este văzut ca o religie a dialogului. Amenabar poate fi privit ca un individ ostil acestuia, însă dacă privim lucrurile cu luciditate şi imparţialitate ne vom da seama că el nu încearcă decât să se poziţioneze undeva deasupra tuturor evenimentelor şi să fotografieze.
Singurele lui critici ar putea fi acelea că religiile, în general, ignorau dialogul şi propriile învăţături. Deşi acestea îndemnau la toleranţă şi înţelegere, adepţii lor nu evitau să se omoare cu pietre de fiecare dată când întâlneau oameni care nu le împărtăşeau opinia. Rezultatul acestui fapt relatat de Amenabar e că umanitatea a fost ţinută pe loc cu secolele.
Cea mai mare bibliotecă din antichitate a fost pur şi simplu distrusă de aceste orgolii şi multe dintre învăţăturile strânse s-au pierdut pentru totdeauna. O femeie reuşise să descopere multe lucruri ce astazi stau la baza multor cercetări vitale pentru noi. Ele nu au fost luate în considerare pentru că erau descoperite de o femei.
Descoperirile ei şi ideile ei au fost „descoperite” de altii secole mai târziu şi tot în numele religiei acestia au pierit la fel, traşi pe rug sau omorâţi cu pietrele. În prezent aceste idei şi descoperiri, precum aceea ca Pământul se învârte în jurul Soarelui şi nu invers, stau la baza studierii Universului, lucru ce părea imposibil în urmă cu 2.000 de ani.
Agora este unul dintre filmele pe care le recomand oricui, indiferent de genul de filme pe care îl preferă. Nu este un film de acţiune ci este unul de introspecţie. Deşi este un film regizat de un chilian, el pare mai degrabă european.
Sinopsis Agora
Hypathia este fiica unui profesor de filozofie, crescută într-un mediu academic în Egiptul din secolul 4, aflat sub dominaţie romană. Învăţătura primită de aceasta o face să îşi pună întrebări, care o macină din ce în ce mai tare şi în cele din urmă găseşte răspunsuri importante pentru umanitate dar pe care nu le poate împărtăşi pentru că oamenii sunt mai preocupaţi de lucruri meschine, cum ar fi puterea unuia sau a altuia.
Tânăra se dedică în totalitate cercetării, matematicii şi astronomiei astfel încât ignoră avansurile primite de la studenţi, tineri care odată cu învăţătura primită de la ei ajung să deţină funcţii cheie în societate.
An: 2009
Regie: Alejandro Amenabar
Cu: Rachel Weisz, Oscar Isaac
Gen: dramă, istoric
Durată: 126 de minute